Követed a fitneszmodelleket vagy a életmód tanácsadókat?

A címben szereplő kérdést azért tettük fel, mert világszerte problémát jelent az egészségtelen életmód és annak következményei: elhízott, beteges és boldogtalan társadalom. Mit csinálnak, hogy ezen változtassanak? Sanyargatják magukat a diétákkal, élvezhetetlen – monoton – edzésekkel és tökéletes alakú személyi edzők, életmód tanácsadók követésével. Miért rossz megközelítés ez?

Első körben az emberi tényezőt kell kiemelni, mert minden fejben dől el, viszont a lehetőségek korlátosak.

Melyik szokáson szeretnénk változtatni?

  • Dohányzás
  • Egészségtelen táplálkozás
  • Mozgás mennyiség
  • Lustaság

Ha ezeket egyszerre szeretnénk, akkor biztos pár hét alatt még rosszabbnak érezzük magunkat, mert nem sikerült mindent egyszerre változtatni. Fontos, hogy fokozatosan kell elkezdeni az életünk átalakítás, mert a komfortzónán kívüli élet nem is olyan egyszerű. Tehát egyszerre csak egy dologra fókuszáljunk és a változáshoz minimum 30 napos ismétlésre van szükség pl. napi 30 perc mozgás (ugyanaz a 30 perces gyakorlat sor)

Tehát belefogunk és úgy érzezzük, hogy kemények vagyunk, de segítségre van szükség. Inspirációt kell gyűjtenünk, ugye? Hol találjuk meg? Valamelyik fitneszguru FB oldalán, ahol mindig csak azt látjuk, hogy ő milyen tökéletes és MI sosem leszünk olyanok. Ugye milyen rossz érzés?

Tehát nem elég magunkkal megküzdeni, még a kiválasztott példakép tökéletessége is elkedvetleníthet. Nagyon nehéz feladat amúgy is változás, így talán még nehezebb. Mit lehet tenni?

Sokan próbálják kizárni a környezetet, de ez nem mindig jó, mert a pozitív visszajelzések sokat segíthetnek a céljaink elérésében. Ahogy most mi is, úgy a személyiedzők is rájöttek arra, hogy az célközönségnek nem csak a végeredményre van szükségük, mert az oda vezető út sokkal fontosabb, mint a cél.

Ezért több fitneszguru is felhízlalta magát – a világ legegészségtelenebb kajáival – hogy aztán olyan állapotba kerüljön, mint egy hétköznapi ember, aki sose mozgott vagy éppen sose figyelt az étkezésre. Mi lett az eredmény? Nincsenek pontos statisztikák, de a követők kommentjei és a visszajelzések azt mutatják, hogy sokkal motiválóbb volt, mint egy tökéletes testtel együtt mozogni.

Sajnos ez is illúzió, hiszen egy olyan példaképet láttunk meghízni és lefogyni, aki már uralja annyira a testét, hogy ezt bármikor megteheti. Az új trend ezt az illúziót veszi ki képletből és így bárki azonosulhat a főszereplővel. A jelenségnek nem találtunk pontos megfogalmazását, ezért a következő módon jellemeztük: „Változtassuk meg közösen az életünket”. Mi az újítás? Az, hogy még ismeretlen, elhivatott és feltörekvő életmódváltók az egész folyamatba bevonják a hasonló problémákkal rendelkezőket. A következő cikkünk erről fog szólni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .