Mennyiért vállal el egy postot egy véleményvezér?

Ha egy cég véleményvezér marketinggel szeretné népszerűsíteni termékét/szolgáltatását, gyakran felmerül a kérdés, vajon mennyibe kerül egy bejegyzés adott influencer közösségi média felületén?

Néhány ezer Forintba, de akár több millió dollárba is kerülhet egy ilyen kampány. Vizsgáljuk meg, hogyan tevődik össze!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az árazáskor?

 • követők száma, összetétele (pl. külföldi vagy fake követők), aktivitása – A demográfiai összetételről itt írtunk részletesebben.
  Vegyünk egy példát. Krisztának és Zsófinak is 50.000 követője van jelenleg, Krisztának tavaly 40.000 követője volt, Zsófinak viszont 15.000. Így Kriszta többet kérhet el egy kampányért, mert állandóan friss tartalmat készít, gyakran kapcsolódik a követőkkel és kreatív megoldásokat választ.
 • exkluzivitás – Más az ár, ha egy influencer kizárólagosan kap megbízást egy cégtől vagy ha több influencerrel is folytatnak kampányt
 • konkrét feladat – Nyilván függ az ár, hogy mire kérjük meg a véleményvezért. Például ha egy adott helyszínre kell utaznia, az növeli az árat. Mennyi munkájába és idejébe kerül elkészíteni a megbízást.
 • megjelenő platformok típusa, száma – Pl.  facebook,  instagram, blog poszt, youtube vlog, stb.  Egy videó természetes drágább, mint egy twitter kiírás.
 • hirdetések gyakorisága, telítettsége
 • kampány hossza, posztok mennyisége
 • kreatív megvalósítás – mennyire kap szabad kezet az influencer a poszt létrehozásában, mennyire vesz részt a stratégia alkotásban
 • engagement rate („elérési arány”) – Azaz a post megjelenésekor az emberek mekkora százaléka reagált bármilyen módon (like, megosztás, komment). Reagálás/teljes bázis. A teljes bázis lehet a követők száma vagy a teljes elért közönség, aki látta a posztot (akár egy ismerős aki látta megosztás alapján vagy látta a like-t)
 • felhasználói jogok (Pl. többet kérhet az influencer, ha a cég több célra és több alkalommal felhasználhatja a bejegyzést.)
 • különböző véleményvezér marketing típusok
 • relevancia, stílus – nagyon fontos egy együttműködésnél, minél jobban beleillik a reklám egy véleményvezér profiljába, stílusába, annál hatékonyabb és hitelesebb lesz a kampány. Az influencer szempontjából is jelentős, hogy a termék valóban jó-e, mert ha a követőbázis csalódik a termékben, akkor ez a véleményvezérre is kihat. Pl. egy bloggernek érdemes előtte kipróbálnia a terméket vagy szolgáltatást és őszinte véleményt formálni róla.

A véleményvezér postok árazása részben művészet, részben tudomány.

Megijedni azért nem kell, adunk segítséget. Első sorban a cégnek kristály tisztán ki kell tűznie a célt és meghatározni a stratégiát, hogy mit akar elérni a kampánnyal:

 • termékértékesítés
 • márkaismertség növelése
 • aktivitás növelés-márkahűség;

valamint meghatározni, hogy mennyire akarnak elköteleződni egy influencer mellett. Így tervezéskor eldönthető, hogy rövid vagy mélyrehatóbb együttműködést akarnak kialakítani. Érdemes meghatározni, hogy mennyi emberhez szeretnénk eljutni és ha egy poszttal nem sikerült, akkor megkérjük a véleményvezért további bejegyzésre.

A CPM (cost-per-thousand impressions – 1000 megjelenésre jutó költség) és CPC (costper click – kattintásonkénti költség) kifejezések az influencer marketing kampányokba nem érvényesek. Kiindulási alapnak mégis tekinthető. CPM szemüvegén nézve 1-4 Forintba kerülhet egy követő. Tehát ezer ember elérése legjobb esetben 1000 Ft, azért így jól hangzik. Pl. egy 20.000-es aktív és niche követőtábor esetében ez 20-80.000 Ft körül van egy jól megírt szponzorált blogposzt. Egy instagram kép kevesebb munkával jár legtöbbször, így ez alacsonyabb ártáblára lövünk. Sok esetben nem tudja az influencer, hogy mennyit kérjen, így előfordul, hogy alábecsüli az árat – de ajánlott megkérdezni, mennyiért vállalja. Mindig törekedni kell a kölcsönös elégedettségre.

CPM szponzorált videó esetében

 1. lépés: Határozzuk meg egy Youtube csatorna átlagos videónézettségét.
  A feliratkozók száma nem a legrelevánsabb érték, a videók megtekintése sokkal inkább jobb mutató, körülbelül ennyi ember elérése várható. A cégek és az influencerek célja is a jobb engagement rate. Minél több nézettség, komment, like.

  • Vegyük az utolsó 10 feltöltött videót, és számítsuk ki az átlagát (videók nézettségét összeadjuk/10). Ha volt kiugró nézettség (pl. 3x több mint a többi 9), az nem reprezentatív, így ne vegyük bele a számításba.
 2. lépés: CPM meghatározása.
  Ahogy feljebb említettük, a videó drágább, ám a hatékonyabb eszköz. A CPM itt 2-5 Ft / néző .
 3. lépés: Számítsuk ki a videó értékét.
  Átlagvideó nézettség /1000 *CPM = A videó díja.
  Például átlagos 50.000 megtekintésnél 50-250 ezer Forint.

Hírességet vagy több micro-influencert válasszak?

Kim Kardashian 101 milliós Instagram követő bázissal egy posztért 250.000 dollárt kér el. Nagyon megkéri az árát, ennek ellenére számtalan brand örömmel fizeti ezt az összeget. Nemzetközi piacon is elismert influencerek magasabb díjszabást állapíthatnak meg. Magyarországon is lehet szépen keresni – 50 – 100 ezer követőszám felett, 50 – 400 ezer Forint közötti összeget is zsebre lehet tenni.

 • Számtalan influencer van, aki nem kér ilyen nagy összeget. Érdemes lehet pl. 50 influencert keresni – néhány ezer követővel, akik egy ingyenes termékért vagy szolgáltatásért cserébe kipróbálják és értékelik az egyik platformon (fb, blog, vlog, stb.) keresztül.
 • Elképzelhető, hogy az influencereknek követői között van átfedés, így erősíthetik a márkát, hiszen ha valaki több helyen látja és többször fut össze a hirdetésünkkel, akkor nagyobb eséllyel lesz vásárlónk.
 • Ha nincs terméked vagy szolgáltatásod, akkor meg is egyezhetsz a véleményvezérekkel egy összegben, viszont azzal számolj, hogy sokan nem számlaképesek.

A leírtak alapján érdemes mérlegelni, hogy egy híres „celebbel” akarunk együtt dolgozni országos ismeretséggel (vegyes követőtáborral) vagy olyan influencerrel, aki egy un. niche (jól körülhatárolható, szűk érdeklődési területtel rendelkező réteg – pl. csak triatlon sportolók, akik a szakterületükön elismertek, de nincs több százezres követőtáboruk, viszont arra a szűk csoportra nagy hatással vannak.

Ezek a számok irányt mutatnak a megfelelő árazáshoz.

A cikksorozat következő részében a social media bejegyzések megtérüléséről fogunk írni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .